“MUHACİRLER, KAYBEDİLMİŞ TOPRAKLARIMIZIN MİLLİ HATIRALARIDIR.”
M.Kemal ATATÜRK
GEÇMİŞİ ÖĞRENİP GELECEĞE YÖN VERELİM
Doksanüç Muhacirleri Kültür ve Dayanışma Derneği
Halk arasında MACIR olarak telafuz edilen kelimenin aslı Muhacir’dir. MUHACİR kelimesi; “Dinleri için yaşadığı toprakları terkedip, dinlerini daha iyi yaşayabilecekleri topraklara göç eden müslümanlara verilen isimdir.”
Türkiye’de ise Muhacir kelimesi özel olarak Rumeli ve Balkanlardan Türkiye’ye göç eden insanlar için kullanılmaktadır. Rumeli ve Balkanlardan göç eden macırlar (muhacirler) ırk olarak Türk‘türler. Bağlı oldukları din ise İslam‘dır.
Belirli dönemlerde ülkelerinden yurdumuza göç edenlerin kendi ana kültürlerinde oluşmuş atalarından miras kalan örf, adet ve geleneklerinin yaşatılmasını, tanıtılmasını , göçmen olmayanlarla kayaşmayı sağlamak amaçıyla 2002 tanıdık eş dost akraba ile bir araya geldik. Olur mu? Olmaz mı? Derken, Doksanüç Muhacirleri Kültür ve Dayanışma Derneği oluştu. Neden Doksanüç Muhaciri sorusuna, Bizim büyüklerimiz balkanlardan miladi takvim ile 1876-1877 Rumi takvimle 1293 yılına denk gelen Osmanlı rus harbi (93harbi)sonrası Anavatana göç etmek zorunda kaldıkları için Diyor, Başkan Mehmet Emin ATEŞ
Mehmet Emin ATEŞ ; Bursa doğumluyum, ilk okulu Fethiye ilköğretim Okulu'nda orta okulu ve liseyi Hürriyet endüstri meslek lisesinde okudum. Trakya Üniversitesi Yüksek Meslek Okulu Elektrik Bölümünü bitirip özel bir kuruluşta çalışmaktayım. Evliyim, dünyalar tatlısı bir kızım var. Genel sekreter olarak kuruculuğunu yaptığım Doksanüç Muhacirleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nde iki dönem çalıştım. Dört dönemdir Başkanlığını yapmaktayım.
HEDEFLERİMİZ
Muhacirlerin kendi aralarında maddi manevi bakımdan dayanışma ve uyum sağlayıp, yurtdışında yaşayan soydaşlarımızla yakın ilişkiler kurarak sorunlarıyla ilgilenmek, “Yalnız değilsiniz.” mesajını vermekle birlikte, ülkeler arasında ikili iyi komşuluk münasebetlerini geliştirerek, bölge barışına dolayısıylada dünya barışına katkıda bulunmak.
Soydaşlarımızın yaşamakta olduğu ülkelerde derneğin şube ve irtibat bürolarını açmak . Yurt dışında açılacak şubelerin yapacakları faaliyetlerde ülkeler arasındaki ikli ilişkilere zarar verilmemesine TÜRK MİLLET VE DEVLETİNİN itibarının zedelenmemesine özen göstermek.
Gelişen dünyamızda Atalarımızdan miras kalmış tarihi eserlerin korunmasını sağlamak, çevrenin otantik yapısını bozmadan, temiz, yaşanılabilir hale getirip, güzelleştirerek gelecek nesillere bırakabilmek amacıyla faaliyetlerde bulunmak.Muhacirlerin yabancı yerlerde yaşamış olmalarının sonucu olarak çeşitli sebeplerle esas Türk Kültüründen kaybettiklerinin giderilmesi için,Yurtdışında yaşayan Türk toplulukları ile sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler yapmak folklör, tiyatro, sağlık, eğitim alanlarında gençlik ve kadın komisyonları kurarak, soydaş ülkelerede ve yurdumuzda faaliyetlerde bulunmak.
Bu bağlamda Şubat ayı içerisinde Bulgaristana gezi planladık. Son çalışmalarını yapıyoruz.
Balkanlar'dan gelerek tahsil gören öğrencilere ve yurdumuzdaki öğrencilere maddi ve manevi yardımcı olmak2013 Eylül ayında Rumeli Dernekleri Fedarasyonu'nda (RUMELİFED) kurucu üyesi olarak yerimizi aldık. Biz tohumunu attık, fidanı yetiştirdik, bundan sonra meyvesini toplayacağız.
Bugüne gelirken tarihte sadece iki kez yapılmayan “HIDIRELLEZ” geleneğimizi devam ettirmekteyiz. Kadriye köyü muhtarı sayın Muhittin aydın ve köy sakinlerinin geleneksel olarak düzenlemeyi üstlendiği HIDIRELLEZ” AYRICA maksempınar köyü MUHTARI SAYIN MEHMET EREN VE KÖY HALKININ DÜZENLEDİĞİ BAHAR ŞENLİĞİNDE, derneğimiz üyelerinin buluşmasına ve kaynaşmasına vesile olan “etkinlikleri bu yıl da başarılı bir şekilde düzenledik. Etkinliklerimize Vatan halk oyunları kül.day. der. folklor ekibi VE Rumeli gençlik ve halk oyunları kültür ve dayanışma dernekleri folklor ekipleri de katkı sağladı.
Ramazan ayında geleneksel olarak düzenlenen iftar yemeğinde üyelerimiz bir araya geliyor.
Çanakkale gezimizin yanı sıra kültür turlarıda planlıyoruz, pamukkale, konya, gibi Çanakkale bizim için önemli, birçok şehidimiz var,Çanakkale savaşının 100. Yılında muhacir köylerimizden 26 şehidimizin adresleri ve kimlikleri net Bursa genelinde 5000 olduğu tahmin ediliyor. Anavatana gelmemizin 138. yılında şehitlerimizin isimlerini çerçeveletip hediye edeceğiz.
Dernek olarak secerelerimizi de tesbit etme çalışmaları yapmaktayız.
Nişan, düğün, kına, sünnet organizasyonunda bir araya geliyoruz, Cenaze organizasyonunu ve giderlerini derneğimiz karşılıyor. Diyor. Doksanüç Muhacirleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Emin ATEŞ
Mustafa Kemal Atatürk’ün Muhacirler için söylediği şu sözler çok manidardır :
”Biz, Anavatana gelip yerleştikten sonra, kimseden birşey dilenmeyen, çalışkan, üretken, Ülkesinin tüm yasalarına sadakatla bağlı, Demokratik, Laik ve Sosyal Hukuk Devletinden yana Türk oğlu Türkleriz. Muhacir diye küçümsenenler, tarihin yazdığı savaşlarda en geriye kalanlar, yani düşmanla sonuna kadar dövüşenler, çekilen ordunun ri’cat hatlarını sağlamak için kendilerini feda edenler ve düşman karşısında kaçmak, çekilmek nedir bilmeyenlerdir. Muhacirler, kaybedilmiş topraklarımızın milli hatıralarıdır.”
MEHMET EMİN ATEŞ